
Komora szokowego mrożenia pozwala prawie że natychmiastowe zamrożenie sporej ilości mięsa, warzyw, owoców albo innych produktów bez zmiany ich wyglądu. Klientom zależy dzisiaj na tym, by mrożone produkty wyglądały prawie tak, jak świeże, co jest jednym z elementów ich póź niejszej atrakcyjności. Szokowa forma mrożenia umożliwia osiągnięcie takiego efektu. Mrożenie metodą szokową na starcie wymaga wyższych nakładów energii, niemniej jednak ostatecznie jest tańsze, dlatego że cały proces mrożenia zostaje skrócony i produkty są szybciej gotowe do dalszego przechowywania lub transportu, a firma może w tym okresie wyprodukować więcej mrożonek. Szokowa metoda mrożenia idealnie sprawdza się w biznesie owocowo-warzywnej, gdzie produkty można zamrozić relatywnie szybko i w opakowaniach wyglądają one realnie dobrze. Mrożenie szokowe to metoda tańsza niż inne, gdyż ostatecznie wykorzystuje mniej energii. Ta metoda jest obecnie stosowana bardzo często, co pokazuje, jak jest skuteczna.
Warto zobaczyć: komory szokowego mrożenia.